Thursday, August 29, 2019

GK Part- 3 General Knowledge MCQs For SSC/Railway/UPSC Govt Exams

General Knowledge MCQs For SSC/Railway/UPSC Govt Exams

GK Part- 3 General Knowledge MCQs For SSC/Railway/UPSC Govt Exams


Q1.Part of XVII of India Constitution deals with ______.
भारतीय संविधान का भाग XVII ______ से संबंधित है।

(a) Elections / चुनाव
(b) Official language/ आधिकारिक भाषा
(c) Panchayat/ पंचायत
(d) Fundamental rights/ मौलिक अधिकार
(a) Election of President of India/ भारत के राष्ट्रपति का चुनाव.

S1. Ans.(b)
Sol.
Part XVII of the Constitution of India. Part XVII is a compilation of laws pertaining to the constitution of India as a country and the union of states that it is made of. This part of the constitution consists of Articles on Official Language.
Q2. Election Commission of India is not concerned with which of the following elections?

भारत का चुनाव आयोग निम्नलिखित में से किस चुनाव से सम्बन्धित नहीं है?
(b) Elections of Parliament /संसद का चुनाव
(c) Elections of State Legislature/ राज्य विधानमंडल के चुनाव
(d) Elections of Panchayat/ पंचायत का चुनाव
S2. Ans.(d)
Sol.
The State Election Commissions constituted under the Constitution (Seventy-third and Seventy-fourth) Amendments Act, 1992 for each State / Union Territory are vested with the powers of conduct of elections to the Corporations, Muncipalities, Zilla Parishads, District Panchayats, Panchayat Samitis, Gram Panchayats and other local bodies. They are independent of the Election Commission of India.
Q3.The red planet is ___________.
लाल ग्रह कौन सा है?

(a) Venus / शुक्र
(b) Saturn/ शनि ग्रह
(c) Mars/ मंगल ग्रह
(d) Neptune/ नेपच्यून
S3. Ans.(c)
Sol.
Mars is often called the ‘Red Planet’ because it appears in the sky as an orange-red star. The colour caused the ancient Greeks and Romans to name it after their god of war.
Q4. Line of Capricorn does NOT go through which of the following countries?
मकर रेखा निम्नलिखित में से किस देश से नहीं जाती है?

(a) Botswana/ बोत्सवाना
(b) Argentina / अर्जेंटीना
(c) Chile / चिली
(d) Philippines/ फिलीपींस
S4.Ans.(d)
Sol.
Starting at the Prime Meridian and heading eastwards, the Tropic of Capricorn passes through 10 countries: Namibia, Botswana, South Africa, Mozambique, Madagascar, Australia, Chile, Argentina, Paraguay and Brazil.
Q5. Which of the following is NOT correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सही ढंग से मेल नहीं खाता है?

(a) Loktak Lake – Manipur/ लोकतक झील – मणिपुर
(b) Sambhar Lake – Rajasthan/ सांभर झील – राजस्थान
(c) Lake Lonar – Maharashtra/ लोनार झील – महाराष्ट्र
(d) Hussain Sagar – Karnataka/ हुसैन सागर – कर्नाटक
S5. Ans.(d)
Sol.
Hussain Sagar is a necklace shaped lake in Hyderabad built by Ibrahim Quli Qutb Shah, and named after Hussain Shah Wali.
Q6. Kapildhara Falls is situated on which river?
कपिलधारा फॉल्स किस नदी पर स्थित है?

(a) Tapi /तापी
(b) Sharavati/शरावती
(c) Narmada/नर्मदा
(d) Indravati/इन्द्रावती
S6.Ans.(c)
Sol.
Kapildhara waterfall is located in the Amarkantak district of the central Indian state of Madhya Pradesh. It is situated on Narmada river.
Q7. Which one of the following industries is the biggest consumer of water in India?
निम्नलिखित में से कौन सा उद्योग भारत में पानी का सबसे बड़ा उपभोक्ता है?

(a) Engineering/ अभियांत्रिकी
(b) Paper and pulp/ कागज और पल्प
(c) Taxtiles / कपड़ा
(d) Thermal power/ तापीय उर्जा
S7. Ans.(d)
Sol.
Thermal power industries is the biggest consumer of water in India as given option.
Q8.Which of the following countries border touches with China?
निम्नलिखित में से किस देश की सीमा चीन से लगती है?

(a) Uzbekistan/ उज़्बेकिस्तान
(b) Nepal/ नेपाल
(c) Philippines/ फिलीपींस
(d) South Korea/ दक्षिण कोरिया
S8.Ans.(b)
Sol.
China has the maximum number of neighbours touching its border. The 14 countries touching its border are: India, Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Russia, North Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan and Nepal
Q9. Which of the following is Inexhaustible Natural Resources?
निम्न में से कौन सा अक्षय प्राकृतिक साधन है?

(a) Air /हवा
(b) Minerals /खनिज
(c) Forests /वन
(d) Coal /कोयला
S9.Ans.(a)
Sol.
Inexhaustible resources are those resources which are present in unlimited quantity in nature and those resources which do not get exhausted or depleted by human activities. Inexhaustible resources are also known as renewable resources. These include air, clay sand, water and solar energy.
Q10. The day-to-day condition of the atmosphere at a place with respect to the temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc., is called the ________________ at that place.
तापमान, आर्द्रता, वर्षा, हवा की गति आदि के संबंध में किसी स्थान पर वातावरण की दिन-प्रतिदिन की स्थिति को उस स्थान पर ________________ कहा जाता है

(a) Climate / जलवायु
(b) Ecology/ परिस्थितिकी
(c) Environment/ वातावरण
(d) Weather/ मौसम
S10.Ans.(d)
Sol.
Weather is described in terms of variable conditions such as temperature, humidity, wind velocity, precipitation, and barometric pressure. The average weather conditions of a region over time are used to define a region’s climate.

No comments:

Post a Comment

Comments system

[blogger]

Disqus Shortname

msora