Saturday, August 24, 2019

General Knowledge Quiz -1 By The Study360

General Knowledge Quiz -1 By The Study360

General Knowledge Quiz -1 By The Study360



Q1.Under Constitutional Article 243D, in Panchayat who gets a reservation—
पंचायत में, संवैधानिक अनुच्छेद 243 D के तहत, किन्हें आरक्षण प्राप्त होता है?

(a) Scheduled Caste/ अनुसूचित जाति
(b) Scheduled Tribes/ अनुसूचित जनजाति
(c) A & B/A और B
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Ans. (c)
Sol.
There should be reservation of seats for SCs and STs in panchayats at all the three levels. Reservation of one-third seats for women in panchayats at all the three levels.
Q2.Who makes the composition of Panchayat under Constitutional Article 243(C)—
संवैधानिक अनुच्छेद 243 (C) के तहत पंचायत की रचना कौन करता है?
(a) Chief minister/मुख्य मंत्री
(b) Lok Sabha/लोक सभा
(c) Council of State/ राज्य परिषद
(d) Legislature of State/ राज्य विधानमंडल
S2.Ans. (d)
Sol.
ARTICLE 243(C)- Subject to the provisions of this Part, the Legislature of a State may, by law, make provisions with respect to the composition of Panchayats.
Q3.Which Constitutional Article define `Municipalities’—
कौन सा संवैधानिक अनुच्छेद `नगर पालिकाओं ‘को परिभाषित करता है?

(a) Article 243P/ अनुच्छेद 243P
(b) Article 243Q/ अनुच्छेद 243Q
(c) Article 243T/ अनुच्छेद 243T
(d) Article 343U/ अनुच्छेद 343U
S3.Ans. (a)
Sol.
‘Municipality’ means an institution of self-government constituted under Article 243Q.
Q4. The single biggest item of British capital investment in India was
भारत में ब्रिटिश पूंजी निवेश का एकमात्र सबसे बड़ी वस्तु क्या थी?

(a) Railways/रेलवे
(b) Plantations and mines/ वृक्षारोपण और खानों
(c) Banking and insurance/ बैंकिंग और बीमा
(d) Shipping/ शिपिंग
S4.Ans. (a)
Sol.
British investors built a modern railway system in the late 19th century it became the then fourth-largest in the world and was renowned for quality of construction and service. In 1853, the first passenger train service was inaugurated between Bombay and Thane.
Q5.The Great Himalayan National Park is in which state?
द ग्रेट हिमालयन नेशनल पार्क किस राज्य में है?

(a) Jammu & Kashmir/जम्मू कश्मीर
(b) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Sikkim/सिक्किम
S5. Ans. (c)
Sol.
The Great Himalayan National Park (GHNP), is one of India’s national parks, is located in the Kullu region in the state of Himachal Pradesh. The park was established in 1984.
Q6.Mercury is the _______ planet from the Sun.
बुध सूर्य से _______ ग्रह है

(a) 1st /पहला
(b) 3rd /तीसरा
(c) 5th /पांचवा
(d) 7th /सातवां
S6. Ans. (a)
Sol.
Mercury is the first planet from the Sun. Mercury is the smallest and innermost planet in the Solar System.
Q7. Dudhwa Tiger Reserve is in which state?
दुधवा टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?

(a) Karnataka /कर्नाटक
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल
S7. Ans. (b)
Sol.
The Dudhwa Tiger Reserve is a protected area in Uttar Pradesh that stretches mainly across the Lakhimpur Kheri and Bahraich districts and comprises the Dudhwa National Park, Kishanpur Wildlife Sanctuary and Katarniaghat Wildlife Sanctuary. It covers an area of 1,284.3 km2.
Q8.”Ganga Sagar Mela” fair is held in which state?
‘गंगा सागर मेला’ किस राज्य में आयोजित किया जाता है?

(a) Uttarakhand/उत्तराखंड
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र
S8. Ans. (c)
Sol.
Ganga Sagar Mela festival is celebrated at Sagar which is about 105 km south of Kolkata where the Ganga and the Bay of Bengal form a nexus. Hence the name Gangasagar Mela. The fair is a six-day fair held in the month of January and on the day of Makar Sankranti
Q9.Which of the following is a renewable source of energy?
निम्नलिखित में से क्या ऊर्जा का एक अक्षय स्रोत है?

(a) Coal/ कोयला
(b) Petroleum/पेट्रोलियम
(c) Wind energy/ वायु ऊर्जा
(d) Natural Gas/ प्राकृतिक गैस
S9. Ans. (c)
Sol.
Wind provides a renewable source of energy in the form of wood.
Q10. Where is the Samadhi of Guru Gobind Singh located?
गुरु गोबिंद सिंह की समाधि कहाँ स्थित है?

(a) Anandpur sahib/आनंदपुर साहिब
(b) Amritsar /अमृतसर
(c) Nanded/ नांदेड़
(d) Ludhiana/ लुधियाना
S10 Ans. (c)
Sol.
Samadhi of Guru Gobind Singh – Hazur Sahib Nanded.

No comments:

Post a Comment

Comments system

[blogger]

Disqus Shortname

msora